X
Kaynak

Fakir kâfirin, zevk içinde yaşamış zengin kâfirle birlikte cehenneme girmesi fakir için adaletsizlik midir?
Genişlet
Tarih: 04 Aralık 2015
Kategori: İman
2,488 Kez İzlendi
4 Beğeni
Favorilere Ekle
Soru
Dünyada yoksullukla yaşamış fakir bir kâfirin, dünyadayken zevk içinde yaşamış zengin bir kâfirle birlikte cehennemde ceza çekmesi fakir için adaletsizlik midir?
Sorunun Orijinali
KÂFİR BİLDİĞİMİZ KİŞİLERİN KİMİ KÂFİR, KİMİ ÇOK ZENGİN, ÖLÜNCE CEHENNEME GİDİYORLAR. BİRİ ZEVK İÇİNDE YAŞADI, DİĞERİ YOKSULLUK İÇİNDE YAŞADI; AMA İKİSİ DE ATEŞ EHLİ VE CEHENNEME GİTTİ. İKİSİ DE YANACAK; AMA ZENGİN DÜNYADAYKEN ÇOK ZEVK ALDI, FAKİR OLANI SÜRÜNDÜ BU ADALETSİZLİK DEĞİL Mİ? MADEM KÂFİR OLARAK ÖLDÜLER, ÖYLE TERCİH ETTİLER İKİSİNİN DE DÜNYADAYKEN RAHAT VE ZEVK İÇİNDE YAŞAMASI GEREKMİYOR MU, ZENGİN OLANI; “CEHENNEMDE YANIYORUM; AMA HİÇ DEĞİLSE DÜNYADA ZENGİNDİM, BİRAZ ZEVK ALDIM, FAKİR OLAN DA “DÜNYADA DA SÜRÜNDÜM, BURDA DA YANIYORUM” DİYECEK. BU NASIL ADALET, BUNU NASIL ANLAMALIYIZ?
Cevap
+Büyüt-Küçült

Cehenneme gidenler “dünyada zevk içinde yaşadım” demez, diyemez. Bu şimdi de öyledir. Mesela; biri on sene boyunca nimet içinde yaşamış, sonra o nimetleri kaybetmiş olsun. Sonra da herhangi bir şekilde azap içinde, sıkıntı, musibet ve belayla yaşamış olsun. O kişi geçmişte yaşadığı tatları zaten unutur, hatta öyle ki üç gün önce ne yediniz diye sorsak tadını, hatta ismini bile hatırlamaz. Allah dünya hayatına bir günlük hayat der. Bu bir günlük hayatın nasıl anlaşılması gerekir? –Eğer ömür bir günlükse o halde sabahtan öğleye kadar çocukluk dönemi, öğleden ikindiye kadar gençlik dönemi, ikindiden yatsıya kadar da yaşlılık dönemidir. Allah ayeti kerimede; “şüphesiz rabbin onların her birine, yaptıklarının karşılığını tastamam verecektir”[1] buyurur. Allah bunun karşılığını bir kısmına dünyada, bir kısmına da ahirette öder.

Cehennem deyince onu tek bir yer olarak anlamak doğru değildir. Allah ayeti kerimede; “cehennem yedi kattır”[2] buyurur. Orada azaplar farklı farklıdır; yani en alt kattaki cehennemlik farklı azap görür, bir üstteki daha farklı görür. Kişi cehennemdeyken “en azından dünyadayken biraz zevk aldım” demez, bunu düşünemez tam tersine; “keşke dünyadayken bu yanlışları yapmasaydım” ya da “bu nimetlerle beraber nankörlük yapmasaydım, rabbime iman etseydim de azabım biraz daha hafif olsaydı” diye düşünür. Bununla beraber cennet de sekiz kattır. Oraya gidenler de pişmandır.  Resulullah (s.a.v) Efendimiz bir hadisinde; “yapmayanlar yapmadıkları için pişmandır, yapanlar da daha fazla yapabilirdik diye pişmandır. Kul ahirette, kıyamet yerinde zikirsiz geçirdiği her ana pişmandır” [3] buyurur. Bir başka hadisinde; “cennette bin derece vardır, her bir derecenin arası yerle gök kadardır” [4] buyurur. Yani biri birinden bir derece üstün olursa aralarında yerle gök kadar fark vardır.

Cenneti de cehennemi de böyle anlamak gerekir. Kişi oraya gittikten sonra “ben iyi yaşadım, artık bundan sonrası önemli değil” demez, tam tersine; “keşke böyle yaşamasaydım, keşke iman etseydim, acaba geriye dönüş var mıdır” der. “İşte Allah bunları haber veriyor, keşke ben de Allah’ın resulüyle bir yol tutsaydım, keşke iman edenlerden, salih amel işleyenlerden olsaydım. Keşke iman edip sadaka verenlerden olsaydım” deyip kendi kendini kınar, kendi kendine kızar.

 Allah ayeti kerimede; “ bugün sizin kendi nefsinize kendi kendinize olan kızgınlığınızdan daha çok Allah size kızgındır, size gazap etmiştir”[5] buyurur.  Onun için böyle bir şey söz konusu değildir. Öğrendiğimizi mutlaka Allah’ın ayetlerinden öğrenmemiz gerekir; çünkü Allah Kur’an’da her şeye cevap vermiştir. Biz; “cevabı olmayan soru yoktur” derken soruyu Allah’ın cevaplandırdığını, cevabı Allah’ın verdiğini kastederiz. O yüzden cevabı onunla vermemiz gerekir.

 


[1] Hud/111
[2] Hicr:15/44
[3] Feraid-ül fevaid
[4] Buhari,Cihad,4
[5] Mü’min/10

Yorumlar
Yorum Yok
Yorum Yaz
Şimdi Gönder
Bize Ulaşın
Hakkımızda
Diyar tv

iletisim@soruvesorunlar.com

0312 336 70 48

Unutmayın;

"Cevabı olmayan hiçbir soru yoktur"

Muhammed Hüseyin (R.A)

Bu proje bir

soruvesorunlar.com 2015