X
Kaynak

Asır Suresi'ndeki Amenu kelimesini nasıl anlatmalıyız?
Genişlet
Tarih: 28 Eylül 2015
Kategori: İman
1,749 Kez İzlendi
0 Beğeni
Favorilere Ekle
Soru
Asır Suresi'ndeki Amenu kelimesini nasıl anlatmalıyız?
Sorunun Orijinali
ASR SURESİ’NDEKİ AMENU KELİMESİNİ NASIL ANLATMALIYIZ?
Cevap
+Büyüt-Küçült

Allah, Asr Suresi’nde; “bütün insanlar hüsrandadır”[1]buyurur. Devamında ise; İllellezine amenu…[2]: Bilindiği üzere, burada “el” takısı vardır. Arapça da “el” takısı; belirlilik ifade eder.  “ancak iman edenler” dedi; yani “benim anlattığım gibi, imanı anlattığım gibi iman edenler, resulümün iman ettiği gibi iman edenler” buyurur. Allah mü’minleri böyle anlatır.

Allah ayeti kerimede; “Allah’ın resulü kendisine indirilene iman etti, mü’minler de onun iman ettiği gibi iman etti. Hepsi hep beraber Allah’a, resulüne, kitaplarına, meleklerine, ahirete iman ettiler”[3] buyurur.

Allah’ın anlattığı gibi iman edenler…

Allah imanı anlatırken, çok şiddetli muhabbet olarak anlatır. Allah’ı her şeyden çok sevenler… devamında ne buyurur; “salih amel işleyenler” bu imanı kendisine salih amel işlettirir. Kendisini ıslah eder. Bu aşkla, bu muhabbetle kendisi ıslah olur, salih olur ve temizlenir. Bununla beraber insanlara da temizlensinler, nefisleri ıslah olsun, aşırılıktan kurtulsunlar, rablerine dönsünler, rableriyle beraber olsunlar diye yardım edenler, “hakkı, sabrı tavsiye edenler”, hakta olanlar, doğruyu doğru, yanlışı yanlış bilenler, hakkı hak, batılı batıl bilenler, bir tek hak olarak Allah’ı bilenler, gerisi onun yarattığı mâhluktur. Gerisi Allah ile vardır, Allah’ın onu varlıkta tutması ile vardır.

Gerçek hak bir tek Allah’tır. Böyle iman edenler, Allah’ ı hak olarak sevenler kendini de hakka bağlı olarak kabul edip, hak ile beraber bilenler, bütünüyle hakka muhtaç görenler, bir de sabredenler bu hakkı yaşarken nefsinden, şeytandan, dünyadan ve insanlardan gelen sıkıntıya sabredenler haktan ayrılmazlar. Hakka bir kere sarılır ve onu bırakmazlar. Rablerini bırakmazlar.

Hakkın önünde asla nefsine taviz vermez ve batılda durmazlar. Hakkı beyandan da çekinmez, sorun ve sıkıntı geldiğinde ona da sabreder, tahammül ederler. Buna yeteri kadar güçleri vardır, buna güç yetirirler.

Kendileri böyle iman ettikleri gibi başkalarını da aynı şekilde imana, salih amel işlemeye, hakkı ve sabrı tavsiye etmeye davet ederler. Hepsi bir bütündür. Oradaki iman öyle bir imandır ki Allah’ ı her şeyden çok sevip, o aşkla, o muhabbetle salih amel işleyen, ıslah olan, aynı zamanda ıslah eden, ıslah etmeye davet eden, hakta olan, hak ile olan, haklı olan, sabreden bütün bunlara da davet eden bir iman…

 


[1] Asr/2
[2] Asr/3
[3] Bakara/285

Yorumlar
Yorum Yok
Yorum Yaz
Şimdi Gönder
Bize Ulaşın
Hakkımızda
Diyar tv

iletisim@soruvesorunlar.com

0312 336 70 48

Unutmayın;

"Cevabı olmayan hiçbir soru yoktur"

Muhammed Hüseyin (R.A)

Bu proje bir

soruvesorunlar.com 2015