X
Kaynak

Allah'ın ayetlerde sürekli merkep örneğini vermesindeki hikmet nedir?
Genişlet
Tarih: 02 Aralık 2015
Kategori: İman
3,284 Kez İzlendi
2 Beğeni
Favorilere Ekle
Soru
Allah'ın ayetlerde sürekli merkep örneğini vermesindeki hikmet nedir?
Sorunun Orijinali
Allah kitabında sürekli merkepten örnek veriyor. Mesela Hz. Lokman’ın oğluna nasihatinde, Yahudi alimlerinin kitap yüklü merkep misali ve aslandan kaçan yaban eşekleri gibi ayetlerde bahsediliyor. Bunun hikmeti nedir?
Cevap
+Büyüt-Küçült

Hikmetini anlayabilmek için önce eşeği tanıyıp ne için yaratıldığına bakmak lazım. 

Eşek; insanların yükünü taşımak için yaratılmış, bu yüzden sırtına yük verilince itiraz etmez ve onu nereye çekersen yükü oraya taşır. Tabi eşeğin başka özellikleri de var. Eşek iki halde Allah’ı zikreder; biri, acıkınca başlar bağırmaya diğeri ise şehvani duyguları kabarınca. Bu iki halde Allah’ı zikreder.

 Eğer insan da böyle olursa; yani sadece evlilik ve rızıkla ilgili dua ederse onun sesi eşeğin sesi gibi manasındadır.  Aynı zamanda eşekte aptallık vardır. Dikkat edersek hayvanların içinde yükü bir tek o taşıyor. Taşıdığı yükün ne olduğunu bile bilmiyor ve neyi yüklersek onu taşıyor.

 Onun için Allah: “…Kitap yüklü merkep…”[1]  dedi. Yani kendi yükünden habersiz olan kitap yüklü eşek dedi. Kitabı ezberlemiş, okumuş; ama onu sadece sırtında taşıyor, hayatında taşımıyor ve yaşamıyor. Ahlak itibarıyla okuduğu o kitapların bilgisini üzerinde gösteremiyor; yani insanın bilgisi, ilmi onda imana,  ahlaka ve amele dönüşmemişse o da kitap yüklü eşek gibi ne taşıdığını bilmiyor, taşıdığı şeyin manasını bilmiyor ve anlamıyor demektir. Demek ki bir de onun anlama kabiliyetinden dolayı Allah eşeği örnek veriyor.

Allah ayette: ”…Aslandan kaçan yaban eşekleri gibi“[2]  buyurdu. Eşek kaçarken mutlaka aslanı bir tehlike olarak gördüğü için kaçıyor. Allah burada insanlara kısaca; Allah’ın vahyini duyduğunuzda o yaban eşekleri gibi kaçıp yüz çevirmeyin, yaban eşekleri gibi kaçıp öyle tekme atmayın ve bunu da bir marifet saymayın diye buyurmuş oluyor. Kısaca bunu böyle anlamak gerekiyor.

 

 
 


[1]Cuma/5


[2]Muddessir/ 50,51

Yorumlar
Yorum Yok
Yorum Yaz
Şimdi Gönder
Bize Ulaşın
Hakkımızda
Diyar tv

iletisim@soruvesorunlar.com

0312 336 70 48

Unutmayın;

"Cevabı olmayan hiçbir soru yoktur"

Muhammed Hüseyin (R.A)

Bu proje bir

soruvesorunlar.com 2015