X
Kaynak

Peygamberimiz (s.a.v.) anıldığında elin yüze sürülmesindeki sebep nedir?
Genişlet
Tarih: 19 Aralık 2015
Kategori: İslam
8,050 Kez İzlendi
2 Beğeni
Favorilere Ekle
Soru
Peygamberimiz (s.a.v.) anıldığında elin yüze sürülmesindeki sebep nedir?
Sorunun Orijinali
Ben çocukluğumdan beri ailemden peygamber efendimizin ismi geçerken sağ elini yüzüne sürmelerini gördüğüm için bende de alışkanlık olmuş. Peki neden öyle yaptıklarını sorduğumda bilmediklerini söylüyorlar. Sizce bu davranışın manası nedir?
Cevap
+Büyüt-Küçült

Herhalde yüzümüz nurlansın diyedir ya da Resulullah (s.a.v) Efendimiz her ne söylemişse başım gözüm üstüne diyedir. Hangi niyetle yapılıyorsa yapılsın güzel bir niyet, iyi bir niyettir; ama doğru bir niyet değildir. Allah ayeti kerimede: “Allah ve melekleri peygamberine selat eder. Ey iman edenler, siz de ona tam bir teslimiyetle selat edin!”[1] buyurdu. Bu ayet, salâvat getirin diye anlaşılmıştır.

 Zannediliyor ki dilimizle “allahümmesalli âlâ seyyidinâ muhammedin ve âlâ âlihiseyyidina muhammed”[2] dediğimizde Resulullah (s.a.v) Efendimiz’e salâvat getirmiş oluyoruz. Böyle değildir! Allah ve melekleri böyle mi salâvat okuyor? Hâşâ!

Allah ve melekleri peygamberine yardım eder, peygamberine destek olur.  O, Allah’ın vahyini taşısın diye, hidayet olsun diye, rahmet olsun diye ona yardım ederler. Allah ayeti kerimede buyuruyor: “Ey iman edenler! Siz de ona tam bir teslimiyetle selat edin. (Siz de ona yardım edin!  O,  sizden nasıl yardım istiyorsa.)”[3] Tam bir teslimiyet bu demektir. Ona teslim olup onunla beraber ona yardım edin! Allah’ın vahyini onunla beraber taşıyın, hidayeti taşıyın, Allah’ın nurunu taşıyın demektir.

Selat; öyle lafla salâvat getirip ellerini yüzüne sürmek değildir. O, dilin selatidir. Gerçek selat; Resulullah (s.a.v) Efendimiz’e yardım etmek için getirilir. Kişinin, ona yardım etmek gibi bir derdi, çabası ve gayreti yoksa o, Allah’ın peygamberine selat getirmemiş olur.

Resulullah (s.a.v) Efendimiz, bütün hayatı boyunca ulaşabildiği her yere Allah’ın vahyini taşımaya çalışmıştır; çünkü onun hayatı Kur’an’dı. Biz de onun yaşadığı gibi yaşamadan sadece “Salâvat getirdik, onu çok seviyoruz, elimizi yüzümüze sürdük.” demekle ona selat getirmiş olmayız. Böyle sadece salavat getirmek, işin taklidi tarafıdır; yani kendi kendimize ürettiğimiz bir şeydir.

 

 



[1] Ahzab/ 56

[2] Allahım (peygamberimiz) Hz.Muhammed'e ve aline (evladu iyaline) salatu selam ve esenlikler eyle.

[3] Ahzab/ 56


Yorumlar
Yorum Yok
Yorum Yaz
Şimdi Gönder
Bize Ulaşın
Hakkımızda
Diyar tv

iletisim@soruvesorunlar.com

0312 336 70 48

Unutmayın;

"Cevabı olmayan hiçbir soru yoktur"

Muhammed Hüseyin (R.A)

Bu proje bir

soruvesorunlar.com 2015