X
Kaynak

Kur'an adına yemin ettim, bunun hükmü nedir?
Genişlet
Tarih: 19 Eylül 2015
Kategori: İslam
1,556 Kez İzlendi
1 Beğeni
Favorilere Ekle
Soru
Kur'an adına yemin ettim, bunun hükmü nedir?
Sorunun Orijinali
Kayınpederime gitmeyeceğim diye Kur//ana yemin ettim. Bunun hükmü nedir?
Cevap
+Büyüt-Küçült

Allah’tan başkasının adına veya başka bir şeye yemin etmek doğru değildir. Kur’an, Allah’ın kelamı; ama Allah adına yapılan yemin o kelamın sahibine yapılmış yemindir. Bu yüzden yemin Allah adına yapılır, kelamı adına değil.

Kur’an’ı Kerim adına yapılan yemin, yeminlerin en büyüğü olarak anlaşılmaktadır. Bunu bu şekilde anlamak doğru değildir. Haşa! Sanki o yemin, Allah’ın yerine konulmuş manasına gelmektedir; dolayısıyla Kur’an’ı Kerim adına yemin edilmesi doğru değildir; fakat kardeşimiz bu durumu bilmediğinden dolayı bir sorun olmaz inşallah; çünkü cehalet mazerettir.

Kişinin yapması gereken şey nedir? - Yemininin diyetini ödemesidir. Resulullah (s.a.v) Efendimiz; “Herhangi bir konuda yemin ettiğinizde daha sonra ettiğiniz yeminin tersinin daha hayırlı olduğunu gördüğünüzde yemininizi bozun; o hayrı (o doğru işi, güzel işi) yapın ve yemininizin kefaretini de verin.”[1] buyurdu. Kişinin eğer o durumda kefareti[2] ödeme gücü yoksa daha sonra bunu ödemek üzere yeminini bozmalıdır.

Mesela; kişi, ailesiyle olan anlaşmazlıktan dolayı yemin ettiğinde ve yemininin tersinin daha hayırlı olduğunu anladığında o yeminini bozup diyetini ödeyip aile ziyaretini yapması gerekir. Bu durum hem erkek için hem de kadın için böyledir; çünkü kişi kendi annesine, babasına karşı nasıl sorumluysa o muhabbeti, o saygıyı, o yakınlığı göstermesi gerekiyorsa aynı şekilde kaynanasına, kayınbabasına da o muhabbeti, sevgiyi, saygıyı, yakınlığı göstermesi gerekir.

 

 

 

 

 

 

 



[1] Buhârî, Ahkâm 5, 6, Eymân 1, Keffârât 10; Müslim, Eymân 19, İmâre 13. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, İmâre


[2] işlenen bir hata ve günahın bir çeşit tövbesidir. On fakiri doyurmaktır.


Yorumlar
Yorum Yok
Yorum Yaz
Şimdi Gönder
Bize Ulaşın
Hakkımızda
Diyar tv

iletisim@soruvesorunlar.com

0312 336 70 48

Unutmayın;

"Cevabı olmayan hiçbir soru yoktur"

Muhammed Hüseyin (R.A)

Bu proje bir

soruvesorunlar.com 2015