Kadınlar hasta iken oruç tutamazlar. Allah, ayeti kerimede; “Eğer hasta olursanız veya seferi yolcu olursanız bu durumda tutamazsanız orucu sonra orucun sayısını tamamlayın…”[1] buyurdu. Resulullah (s.a.v) Efendimiz’in uygulaması böyledir. Eğer Resulullah (s.av) Efendimiz’in uygulamasını beğenmezsek bu durumda Resulullah (s.a.v) Efendimiz’i beğenmemiş oluruz. O, uygulamayı nasıl yapmışsa bizim de onu öyle kabul edip uygulamamız gerekir.
Oruç tutamazlarsa tutmadıkları günler sayısınca sonraki günlerde o sayıyı tamamlamak için orucu tutmaları gerekir; fakat namazın kazası olmadığı için kılmadıkları namazlarını kaza etmezler. Eğer namazı kılamıyorlarsa bu durumda orucu da tutamazlar. O, sağlık açısından bir rahatsızlık olsa bile orucu tutmaları doğru değildir.
Allah ayeti kerimede: “…O bir rahatsızlıktır…”[2] buyurdu. Allah “rahatsızlıktır” buyurduysa bize de düşen gönlümüzün rahat ve ferah olmasıdır; bununla beraber bir kısım alimlerimiz; “Rahatsızlıktır oruç tutulabilir” diye söylüyorlar. Bu doğru bir şey değildir.
Allah eğer; “…Allah sizin için zorluk dilemez; kolaylık diler…”[3] buyurduysa bizim de o kolaylığı kabul etmemiz lazım. Allah, “ben senin için kolaylık diliyorum” buyuruyor. “Yok, ben kolaylığı kabul etmiyorum” demek edebe aykırı olur.
Mesela biri; “Oruç tuttuğumda rahatsız olmuyorum, oruç tutabiliyorum” dese bile yine bu geçerlidir. Yapması gereken şey orucu tutmayıp sonraki zamanda sayıyı tamamlamaktır. Allah bunu seviyor, resulü bunu seviyor gerisine de bakmıyoruz. Kendimize başka şey çıkarmıyoruz. Başka bir şeye de dönüp bakmıyoruz. Allah, ne söylediyse o güzel ve doğrudur diyoruz.