X
Kaynak

Veysel Karani Hz bir mürşide tabi olmuş mudur yoksa direk Resulullah Efendimiz (s.a.v)'e mi tabiydi?
Genişlet
Tarih: 14 Aralık 2015
Kategori: İman
1,821 Kez İzlendi
1 Beğeni
Favorilere Ekle
Soru
Veysel Karani hazretleri bir mürşide tabi olmuş mudur yoksa direk Resulullah Efendimiz (s.a.v.)'e mi tabiydi? Onun bu halini nasıl anlamamız lazım?
Sorunun Orijinali
MÜRŞİDİ KÂMİLİ KABUL ETMEYENLER VEYSEL KARANİ HAZRETLERİNİ ÖRNEK GÖSTERİYORLAR. VEYSEL KARANİ HAZRETLERİ BİR MÜRŞİDE TABİ OLMUŞ MUDUR? YOKSA DİREKT PEYGAMBER (S.A.V.) EFENDİMİZ’E Mİ TABİYDİ? BUNU NASIL ANLAMAMIZ GEREKİR?
Cevap
+Büyüt-Küçült

Veysel Karani Hazretleri, peygamberliğin Resulullah (s.a.v.) Efendimiz’e geleceğini önceden bilmiştir. Peki, bunu nasıl anlamıştır? –Allah onun gönlüne bunu vahyetmiştir. Bunu böyle anlamak gerekir. Kul nerede olursa olsun Allah ile muhataptır, Allah kulunu başıboş bırakmaz. Veysel Karani Hazretlerine bakıp mürşid olmadan da biri yetişir diye bir mana çıkarmak doğru değildir. Bununla beraber Allah gönüle o sevgiyi verir.

Aslında bütün ruhlar Allah’a âşıktır. Kimisi bunun üstünü örtmüş olabilir; ama üstünü tam olarak örtmeyenler Allah’a âşık olduğunu, rabbini aradığını ve istediğini bilir. Veysel Karani’nin üzerinden bunu anlamak gerekir; çünkü o da Allah’a âşık olduğunu biliyordu. Bununla beraber Allah ona ikram etmişti, Resulullah (s.a.v.) Efendimiz’e peygamberlik gelmeden önce ona iman etmiş ve onu bekliyordu. Yani kul nerede olursa olsun “ben bilmedim, anlamadım” diyemez. Veysel Karani Hazretlerine bakınca, insan mürşitsiz de yetişir demek yerine Allah, kuluna bir şekilde mutlaka öğretir demek ve böyle anlamak gerekir. Eğer kişinin imkânı yoksa uzaktan da hiç görmeden de olur; ama böyle bir imkân yok demek doğru değildir. Böyle bir imkân olunca bunu yapmamak bahane üretmektir.

Peki, bu insana nasıl bir bahane ürettirir?

Bazı insanlar; “ben Üveysi’nin yolundan gidiyorum, benim mürşidim olmasa da Allah beni yetiştirir” gibi bahaneler üretir. Bu asla doğru değildir, şeytanın kandırmasıdır. Birinin önünde yemek varken “ya rabbi ben yiyemiyorum, sen beni doyur” demesi edebe ne kadar aykırıysa, bir mürşidi kâmile ulaşma imkânı varken “ya rabbi mürşid olmadan beni yetiştir” demek de edebe o kadar aykırıdır.




Yorumlar
Yorum Yok
Yorum Yaz
Şimdi Gönder
Bize Ulaşın
Hakkımızda
Diyar tv

iletisim@soruvesorunlar.com

0312 336 70 48

Unutmayın;

"Cevabı olmayan hiçbir soru yoktur"

Muhammed Hüseyin (R.A)

Bu proje bir

soruvesorunlar.com 2015