X
Kaynak

Tefekkür nedir?
Genişlet
Tarih: 28 Eylül 2015
Kategori: İslam
2,063 Kez İzlendi
2 Beğeni
Favorilere Ekle
Soru
Tefekkür nedir?
Sorunun Orijinali
TEFEKKÜRÜ AÇIKLAR MISINIZ?
Cevap
+Büyüt-Küçült

Tefekkür; zahiri olarak düşünce demektir, düşünmek demektir. Herhangi bir şeyi düşündüğümüzde düşünmüş oluruz; ama o düşüncenin içinde Allah’ın rızası varsa, ebedi hayat varsa, Allah’ın vahyi varsa; yani düşünce Allah ile beraber olursa bu durumda o, tefekkür olur.

Resulullah (s.a.v.) Efendimiz bir hadisi şerifinde; “bir saatlik tefekkür bir yıllık ibadetten eftaldir”[1] buyurur ve başka bir hadisinde; “bir saatlik tefekkür bin yıllık ibadetten eftaldir” buyurur.

Neden bir saatlik tefekkür, bir yıllık ibadetten eftaldir?

Çünkü tefekkür bize kazandırır,  gönlümüzün üzerindeki perdeleri kaldırır. Kendimize dönmemizi, Allah ile beraber olmamızı sağlar.

Tefekkür; Allah ile beraber olan düşünceye denir. Eğer kişinin düşüncesinde ve fikrinde Allah varsa o tefekkür olmuş olur; ama içinde Allah yoksa başka şeyler varsa o da hayal kurmak olur. Hayalin ve düşüncenin içinde Allah varsa kişi isterse cenneti, cehennemi düşünsün, kabri düşünsün veya dünya hayatını yaşarken Allah için bir şeyler yapmayı, ibadet etmeyi düşünsün düşündüğü her ne olursa olsun o tefekkür olur, fikretmek olur, akletmek olur, düşünmek olur. Hepsini birden kaplar ve kapsar.

Tefekkür; Allah’ın muradını anlamaya çalışmaktır. Kendimizi, hayatı ve nasıl kazanacağımızı anlamaya çalışmak ve bunu düşünmektir. Aynı zamanda bunun için gereğini yapmaya çalışmaktır. Tefekkürün sonucu da ameldir.



[1] Suyutî, camiu’s-Sağir, 2/127, Aclûnî1/310

Yorumlar
Yorum Yok
Yorum Yaz
Şimdi Gönder
Bize Ulaşın
Hakkımızda
Diyar tv

iletisim@soruvesorunlar.com

0312 336 70 48

Unutmayın;

"Cevabı olmayan hiçbir soru yoktur"

Muhammed Hüseyin (R.A)

Bu proje bir

soruvesorunlar.com 2015