X
Kaynak

Ruh ve nefis birbirinden ayrı varlıklar mıdır, yoksa ikisi bir midir? Bir de iyi ve kötü yönleri var mıdır?
Genişlet
Tarih: 19 Eylül 2015
Kategori: İman
2,566 Kez İzlendi
1 Beğeni
Favorilere Ekle
Soru
Ruh ve nefis birbirinden ayrı varlıklar mıdır, yoksa ikisi bir midir? Bir de iyi ve kötü yönleri var mıdır?
Sorunun Orijinali
RUH VE NEFİS BİRBİRLERİNDEN AYRI VARLIKLAR MIDIR, YOKSA İKİSİ BİR VE İYİ, KÖTÜ YÖNLERİ VAR MIDIR? ŞAYET NEFİS VE RUH AYNIYSA RUHUN KÖTÜ TARAFI VAR DA NEFİS TERBİYESİ DEDİĞİMİZ İFADE BU KÖTÜ TARAFI İÇİN Mİ KULLANILMIŞTIR, BUNU NASIL ANLAMALIYIZ?
Cevap
+Büyüt-Küçült

Nefis ve ruh aynı şeydir, bununla beraber kendini kirleten insan için nefis tezkiyesi gerekir, temizlenmesi gerekir; çünkü nefis bir tanedir ve onun kirletilmiş tarafının temizlenmesi gerekir. Bu nerden kaynaklanır, insan yaratılırken üzerinde kötülük var mıydı? -Kesinlikle hayır, tertemizdi. İnsan “ben” dedikçe, benlik yaptıkça, kendisine Allah’tan bağımsız bir varlık olarak benlik verdikçe üzerine örtüyü örter, o benliği, benlik kirini üzerine örtmeye başlar. Temizlenmesi gereken şey işte odur. O temizlenince ne olur? –İnsan nurlanır ve “ben Allah’a aitim, ben Allah’ın kuluyum” der. Allah ayeti kerimede; “de ki; hepimiz Allah içiniz, Allah’tan geldik, yine Allah’a döneceğiz”[1] buyurur. Bir başka ayette; “namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm âlemlerin rabbi olan Allah içindir”[2] buyurur. Mesele, kendini bütünüyle Allah’a ait görmektir. Kişi kendini Allah’tan bağımsız bir varlık olarak gördüğünde benlik olur, perde olur, nefis olur. Bu benliği insanın kendi kendisi üretir ve kendi kendisinin ürettiği bu benliği yine kendisinin temizlemesi gerekir ki Allah‘ın kendisine nefhettiği o nefisle, hakikatle, ruhla beraber olmuş olsun.

Peki, Allah’ın kendisine nefhettiği nefisle, hakikatle, ruhla beraber olunca, o olunca ne olur?

Allah’ın nuru olur, Allah’ın güzelliği olur. Allah’a yeryüzünde halife ve ayna olur, dolayısıyla nefis ve ruh aynı şeydir. Kötü manada kullanıldığında kişinin üzerindeki kibir, gurur, riya, haset; yani benlik ve günah kiri kastedilir. Onun temizlenmesi gerekir, temizlenince ibadet nuruyla, tövbe ve istiğfar nuruyla o güzellik ortaya çıkar. Zaten tövbe ve istiğfar nefsi temizlemek içindir. Allah yolunda yürüyüp güzel şeyler yaptıkça, ibadet yaptıkça kişinin Allah’ın rızasını kazanmak için yaptığı her şey onu temizler ve nurlandırır. Resulullah (s.a.v.) Efendimiz bir hadisi şerifinde; “bir günah işlediğinizde kalbe bir leke gelir, bir sevap işleyerek onu silin”[3] buyurur. Kalp deyince ruhu, iç âlemi anlamak gerekir. Peki, o lekeyi silmediğimizde ne olur? -Lekeler üst üste gelir, kalbin üstünü kapatır, ona elbise olur. Bu defa nefis deyince artık içerdeki o ruhu kastedemiyoruz, üzerindeki o örtüyü kastetmiş oluruz.

 Sonuç itibarıyla nefis kötü manada kullanıldığında üzerindeki örtüyü, güzel manada kullanıldığında ise Allah’ın nefhettiği ruhu kastetmiş oluruz. İkisi aynı şeydir, biri ötekinin üzerine giydirdiğimiz elbisedir. Bu elbise eğer kibirden, gururdan, küfürden bir elbise ise gönlümüzü karartmış, örtmüşüz demektir; ama ibadetten bir elbise ise ibadetin nuruyla, nurdan bir elbise giydirmişiz demektir.

 


[1] Bakara/156
[2] En’am /162
[3] İbn Mace, Zühd 29

Yorumlar
Yorum Yok
Yorum Yaz
Şimdi Gönder
Bize Ulaşın
Hakkımızda
Diyar tv

iletisim@soruvesorunlar.com

0312 336 70 48

Unutmayın;

"Cevabı olmayan hiçbir soru yoktur"

Muhammed Hüseyin (R.A)

Bu proje bir

soruvesorunlar.com 2015