X
Kaynak

Rabbimizin bizi sevdiğini nasıl anlayabiliriz? Bunun ölçüsü nedir?
Genişlet
Tarih: 10 Mart 2016
Kategori: İman
5,792 Kez İzlendi
8 Beğeni
Favorilere Ekle
Soru
Rabbimizin bizi sevdiğini nasıl anlayabiliriz? Bunun ölçüsü nedir?
Sorunun Orijinali
ALLAH’IN BİZİ SEVDİĞİNİ NASIL ANLARIZ?
Cevap
+Büyüt-Küçült

Resulullah (s.a.v.) Efendimiz sahabeye;

-size sizin Allah katındaki yerinizi haber vereyim mi, diye sorar.

Sahabe;

- evet ya Resulullah haber ver, deyince Resulullah (s.a.v.);

-kendi gönlünüze bakın, Allah sizin gönlünüzde neredeyse siz de Allah katında oradasınız, öylesiniz” [1] buyurur.

Bizim de Allah’ın bizi sevip sevmediğini, bizden razı olup olmadığını anlamak için kendi gönlümüze bakmamız gerekir. Biz Allah’tan, onun emrinden, hükmünden, bize olan muamelesinden ne kadar razıysak Allah da bizden o kadar razı olur. Biz Allah’ı ne kadar seviyorsak, sevgimizi ispatlamaya çalışıyorsak, sevgimizin gereğini yapıyorsak Allah da bizi o kadar sever. Gönlümüze baktığımızda bunu anlarız. Mesela; tek başımıza bir odada bütün gönlümüzle rabbimize dönüp “ya rabbi seni seviyorum” diyelim. Eğer cevap gelirse bu doğrudur. Cevap gelmezse bu durumda söyleyemedik demektir. Bir daha söylememiz gerekir. Nasıl bir cevabın gelmesi gerekir? -“Kulum ben de seni seviyorum” cevabını almamız gerekir. Bununla beraber bu cevabı ses ya da hitap olarak duymak değil de bunun gönlümüze vahyolması gerekir. Gönlümüze vahyolursa ne olur? -“Kulum ben de seni seviyorum” cevabını alırız.

Aslında Allah’ın bize ne cevap vereceğini biliriz. Nerden biliriz? -Kendi üzerimizden baktığımızda, gönlümüze döndüğümüzde bu cevabı alırız. Cevabı alınca o anda bambaşka bir hal alırız, onu bütün şiddetiyle tadarız. Bu hitap işitmeyle değil tatmayla olur. Bunu tadarsak “ben seni seviyorum ya rabbi” sözümüze Allah cevap verdi demektir. Eğer her zerremiz o anda onu tatmadıysa bir sorun var, biz bunu söyleyemedik demektir; çünkü Allah ayeti kerimede; fezkurûnî ezkurkum:[2] “beni zikredin ki ben de sizi zikredeyim” buyurur. Sen Allah’ı nasıl zikredersen o da seni öyle zikreder. Sen Allah’a; “ben seni seviyorum” dediğinde Allah; “kulum ben de seni seviyorum” deyip zikreder. “Ya rabbi beni affet, mağfiret et” dediğinde “kulum seni mağfiret ettim seni affettim” cevabını alıp bunu tatmamız gerekir.

             Mesela Resulullah (s.a.v) efendimiz bunu nasıl anlattı; “Sizden biri tövbe ettiğinde, istiğfar ettiğinde Allah’ın sizi affedip affetmediğini nasıl anlamanız gerekir ya da dua ettiğinizde duanızın kabul olup olmadığını nasıl anlamanız gerekir? “- böyle vücudunuz, tüyleriniz diken diken olduğunda o duayı yaparken bilin ki Allah size cevap vermiştir” buyurmuştur. Çünkü bunu üzerinde, gönlünde tattın. Bu “kulum seni affettim, duanı kabul ettim” cevabıdır. Gönül de mutmain olur başka bir hal alır.

Allah’a “seni seviyorum” dediğimizde Allah, “ben de seni seviyorum kulum” cevabını ve o muhabbeti alamadıysak bir sorun var demektir. O zaman biz onu zikretmedik, ona “seni seviyorum” sözünde samimi ve ciddi olmadık demektir. Gereğini yapmadığımızdan dolayı ciddi olamamış, Allah’ı sevdiğimizi samimiyetle söyleyememişiz demektir. Bu durumda ne yapmamız gerekir? -Bir daha söylememiz gerekir. Eğer bu cevabı alamazsak secdeye kapanıp “yoksa ben rabbimi sevemiyor muyum, sevmedim mi, sevgimi ispatlayamadım mı” deyip feryat etmemiz gerekir. O zaman bu cevabı aldığımızı görürüz. Bu cevabı mutlaka almamız gerekir; çünkü bu imandır. Allah’a “ben seni seviyorum” diyemiyorsak imanımız yok demektir. “Ben doğru söylüyorum” dememiz gerekir. “Ben rabbimi seviyorum” derken doğru söylediğimize önce bizim inanmamız gerekir. Yoksa söylediğimize biz bile inanmazsak cevap alamayız.

 


[1]
[2] Bakara/152

Yorumlar
Yorum Yok
Yorum Yaz
Şimdi Gönder
Bize Ulaşın
Hakkımızda
Diyar tv

iletisim@soruvesorunlar.com

0312 336 70 48

Unutmayın;

"Cevabı olmayan hiçbir soru yoktur"

Muhammed Hüseyin (R.A)

Bu proje bir

soruvesorunlar.com 2015