X
Kaynak

Kul hakkı nedir ?
Genişlet
Tarih: 27 Ağustos 2015
Kategori: İman
2,312 Kez İzlendi
2 Beğeni
Favorilere Ekle
Soru
Kul hakkı nedir ?
Cevap
+Büyüt-Küçült

Kul hakkından önce Allah’ın hakkını öğrenmek gerekiyor. Allah’ın kulu üzerinde hakkı vardır. Resulullah (s.a.v)Efendimiz; “Allah’ın kulu üzerinde hakkı vardır, kulun da Allah üzerinde hakkı vardır”[1] buyuruyor.

Allah’ın kulu üzerindeki hakkı, kulun Allah’a hiçbir şeyi şirk koşmamasıdır. Kulun Allah üzerindeki hakkı ise kendisine hiçbir şeyi şirk koşmayan kula azap etmemesidir.

Eğer azap varsa şirk var demektir. Eğer kul Allah’a hiçbir şeyi şirk koşmazsa kâmil manada kul olur, âbd olur, âşık olur, iman etmiş, itaat etmiş olur. Bu durumda Allah ona azap etmez. Bu, Allah’ın üzerine aldığı bir haktır.

Bununla beraber Allah ayeti kerimede; “…mü’minlere yardım etmek üzerimizde bir haktır” [2] buyurdu. Allah mü’minlere yardım eder. Mü’min kişi bir adım attığında on adım da Allah’tan gelir, on da ikram eder; yani en az bire on verir.

 Kul, Allah’ın hakkını yerine getirirse Allah da kulların hakkını gözetir, gözetmiş olur. İnsanın kendi üzerinde de hakkı vardır. Bu durumda kendi hakkını da gözetmiş olur kendisine de hakkını vermiş ve teslim etmiş olur.

Hak hakikattir. Eğer biz hakka tabi olursak kulların da hakkını mutlaka yerine getirmiş oluruz. Yoksa iman olmadan sadece “ben kimsenin hakkını yemedim” demekle hiç kimse kurtuluşa eremez.

Önce Allah’ın hakkını ödemek gerekiyor, hakkını vermek, teslim etmek gerekiyor. Allah’ı rab olarak kabul edip ona hiçbir şeyi şirk koşmamak gerekiyor. Zaten kişi bunları yaptığında kul hakkına girmez ve kul hakkını gözetmiş olur.

Bir kimse Allah’ın hakkını vermeden istediği kadar kul hakkına riayet etmeye çalışsın yine de Allah, imansız kulluğu kabul etmez. Bize düşen iman etmektir, önce Allah’ın hakkını gözetmektir, biriyle muhatap olurken Allah’ın hesabını yapmaktır.

 Allah’ın hesabını nasıl yapabiliriz?

 -Allah kuluyla beraberdir. Aynı zamanda Allah kulun hakkını savunur ve hesabını sorar. Bir kula karşı haksızlık ettiğimizde asıl haksızlığı, saygısızlığı Allah’a karşı yapmış oluyoruz. Dolayısıyla kul hakkı Allah’ın hakkının içine girer. Eğer kulunu ciddiye almazsak, Allah’ın onunla olan beraberliğini anlayamaz, kabul edemezsek ve ona zulmedersek önce Allah’ın emrini çiğnemiş oluruz. Bu durumda Allah’ın hakkını teslim etmemiş ve kuluyla beraber olan sahibini ciddiye almamış oluruz. Onun için kul hakkı da bütün mahlukatın hakkı da Allah’ın hakkına dahildir.

Eğer Allah’ın hesabını, rızasının hesabını ve kendi kulluğumuzun hesabını yapıp hayatı öyle yaşamıyorsak, insanlara öyle muamele etmiyorsak bu durumda Allah’ın hakkını takdir edememişiz demektir. Dolayısıyla kaybederiz. İnsan istediği kadar “ben hakka riayet ediyorum, kimsenin hakkını yemiyorum” desin Allah’ın hakkını takdir edemediği sürece bunu hiç kimse yapamaz, beceremez.  

Bir kulun hakkına riayet edebilmek için önce ona insan olma hakkını teslim etmek gerekiyor.  Hak; sadece üç kuruş para ya da bir lokma ekmek değildir. Bu kul Hz. İnsan, Allah’ın yeryüzündeki halifesidir ve Allah onunla beraberdir. Allah’ın onun üzerinde bir muradı vardır.

Allah’ın muradı nedir?

 İnsanın Allah’a kul olması, âbd olması, Hz. İnsan olmasıdır. “Benim buna böyle bakmam gerekiyor dolayısıyla buna nasıl yardım edebilirim” deyip öyle bakması gerekir. Yoksa bütün mesele sadece birinin hakkını çiğnemek değildir.

Aynı zamanda kulun, kul üzerindeki hakkı; onu Allah’a davet etmek, cennete davet etmek, selamete davet etmektir. Selam yurduna davet edip ona selam vermektir.

Eğer kişi bunu yapamadıysa zaten baştan beri kul hakkını çiğnemiş, kula zulmetmiş ve ona farklı bir nazarla nazar etmiş demektir. Eğer onu sadece etten, kemikten, topraktan bir varlık olarak görüyorsa ona hakaret nazarıyla nazar etmiş olur. Gerisi sonra gelir.

Allah’ın hakkını gözeten biri zaten yanlış yapamaz, bir kimseye zulmedemez, haksızlık edemez, hakkını teslim eder, öder. Hangi hakkı?  -Allah’ın ona verdiği hakkı. Dolayısıyla Allah’ın hakkını gözettiğinde kulun hakkını da öder ve yanlış yapmamış olur.

Kişi Allah’ın hakkını gözetmezse istediği kadar “ben haksızlık etmedim, hakkını teslim ettim” desin bunu yerine getiremez.  Kendi hakkını kendine teslim edememiş, kendine Hz. İnsan olarak bakamamışsa başkasının hakkını nasıl teslim edebilir? Kendine zulmetmiş kişi bir başkasına da zulmeder. Karşısındakine en fazla kendisi gibi bakabilir ve onu kendisi gibi görebilir.

Kişi karşısındakine kıymet değer verince, onu Allah’ın yeryüzündeki halifesi olarak görüp bunu anlayınca kendine de kıymet değer verir ve kendini de Allah’ın yeryüzündeki halifesi olarak görür. Böyle davranmayanlar, bu muameleyi yapmayanlar kendisine öyle bakamadığı içindir.

Onun için Allah’ın hakkı bütün hakları kapsar. Allah’ın hakkını yerine getirdiğimizde bütün hakları yerine getirmiş oluruz. Yoksa kendimize zulmetmiş oluruz. Dolayısıyla herkese ve bütün varlığa bakışımızla önce zulmetmiş oluruz ki bu da hakaret olmuş olur.

 

 
 


[1] Buharî, Tevhid, 1; Müslim, İman,48).
[2] Rum /42

Yorumlar
Yorum Yok
Yorum Yaz
Şimdi Gönder
Bize Ulaşın
Hakkımızda
Diyar tv

iletisim@soruvesorunlar.com

0312 336 70 48

Unutmayın;

"Cevabı olmayan hiçbir soru yoktur"

Muhammed Hüseyin (R.A)

Bu proje bir

soruvesorunlar.com 2015