X
Kaynak

Kul hakkı nasıl ödenir, ya da tövbeyle bağışlanır mı?
Genişlet
Tarih: 02 Aralık 2015
Kategori: İman
5,834 Kez İzlendi
2 Beğeni
Favorilere Ekle
Soru
Kul hakkı nasıl ödenir, ya da tövbeyle bağışlanır mı?
Sorunun Orijinali
Allah kul hakkını bağışlamaz diye biliyorum. Kul hakkı nasıl ödenir. Maddi manevi ya da tövbeyle bağışlanır mı? Allah affeder mi?
Cevap
+Büyüt-Küçült

Kul hakkı deyince önce kulun sahibi olan Allah’ın hakkı vardır. Hesabı görecek olan da Allah’tır. Neredeyse kul hakkına girmemiş hiçbir insan yoktur.  Aynı zamanda bu bir imtihandır.

Kul hakkını sadece para olarak, birbirine zulmetmek, haksızlık etmek olarak anlamayalım. Bir de onun öncesi var; yani bir insanı ya da bir hayvanı aç görürsek ve onu doyurabilecek durumdayken doyurmazsak veya biri sıkıntıdaysa ve onun sıkıntısını giderebilecek durumdayken gidermediysek onun hakkı bize geçer; çünkü Allah’ın bizden istediği şey onu doyurmaktır onun sıkıntısını gidermektir.

Gıyabında biri birini çekiştirdiyse bizim onu korumamız ve savunmamız gerekir. Eğer savunmazsak bize hakkı geçer; çünkü onları dinleyip onlara iştirak etmiş oluruz.

Bir kul ile muhatap olurken ya da kardeşinin hakkını savunurken, ona zulmetmemek için önce onun sahibinin hesabını yapmamız gerekir. “Acaba rabbim benden ne istiyor, nasıl yapmamı istiyor, nasıl yaparsam razı olur ve nasıl yaparsam sever” deyip onun hakkını öyle ödememiz gerekir.

Hangi çeşidi olursa olsun kul hakkı bize geçti, kul hakkına girdik diyelim; Allah bunu affeder mi, etmez mi? Bunu, Resulullah (s.a.v) Efendimiz’e soracağız. Kendi kendimize konuşup “belki” demeyeceğiz. O, bu konuda ne dediyse onu söyleyip kabul edeceğiz.

 Kıyamet günü Allah, üzerinde büyük bir kul hakkı olan birini hesaba çekerken mizanın önünde ona cennetten çok göz alıcı bir köşk gösterir. O kul Allah’ın huzurunda, hesaptayken o köşkü görünce der ki;

-”Ya rabbi! Bu hangi peygamberin köşküdür?”

Allah buyuruyor ki;

-“Bunu satıyorum ve sen bunu satın alabilirsin.”

Kul;

-“Ya rabbi! Nasıl, hangi amelimle bunu satın alacağım.”

Allah buyurur;

-“Falan kulda hesabın var, eğer sen hakkını ona helal edersen o köşk senindir.

Bu durumda o kulun hesabını neden Allah görüyor? Bunun bir sebebi olmalıdır. Her kulun hesabını Allah mı böyle görür?- Hayır!

O kul girdiği o haklardan dolayı tövbe ve istiğfar etmiş, gözyaşı dökmüş, pişmanlık duymuştur aynı zamanda onu telafi etmeye çalışmıştır ki bundan dolayı Allah da onun tövbesini kabul etmiş, o kulun hakkını ödemeyi kendi üzerine almıştır. Onun için bir kul Allah’a döndüğünde onun hesabını kendi üzerine alır. Allah onun hesabını kolay eyler buyurdu. Ona formalite gibi hesap görülür. Bununla beraber Allah, eğer kul hakkı varsa onu da üzerine almıştır; ama eğer kul, tövbe etmemişse yani kabul olacak bir şekilde tövbe etmemiş, samimi değilse bu tövbe, tövbe olmaz. Bu durumda karşısındaki kişi ahirette mutlaka hakkını alır.

Mesele rabbimizi kendimizden razı etmek, mesele o zulümden o haksızlıktan kurtulmuş olmak. Eğer kendimizi Allah’a teslim edersek bize ait bir şey olmazsa her şeyimiz rabbimize ait olursa hesabımız da ona ait olur. Bunu böyle anlamak gerekiyor. Gönüller Allah’ın kudret elindedir; yani affettirirse affettirir, bu durumda Allah onu razı eder, hakkını helal ettirir.

 




Yorumlar
Yorum Yok
Yorum Yaz
Şimdi Gönder
Bize Ulaşın
Hakkımızda
Diyar tv

iletisim@soruvesorunlar.com

0312 336 70 48

Unutmayın;

"Cevabı olmayan hiçbir soru yoktur"

Muhammed Hüseyin (R.A)

Bu proje bir

soruvesorunlar.com 2015