X
Kaynak

Allah'ın bizi sevdiğini nasıl anlarız?
Genişlet
Tarih: 23 Eylül 2015
Kategori: İman
31,648 Kez İzlendi
10 Beğeni
Favorilere Ekle
Soru
Allah'ın bizi sevdiğini nasıl anlarız?
Cevap
+Büyüt-Küçült

    

Allah’ın bizi sevdiğini kendi gölümüzden anlarız. Biz Allah’ı seviyorsak Allah bizi sevdiği için gönlümüze Allah’ın vedud ismi, ilah ismi tecelli eder ve o şekilde bunu anlarız.

Biri “ya rabbi ben seni seviyorum” diyebildiyse bilmesi gerekir ki Allah ona; “ben de seni seviyorum” demiştir. Elbette ki bunun laftan ibaret bir söz olmaması gerekir. Kişinin bunu gönlüyle tatması gerekir. Nasıl? -Allah ayeti kerimede buyuruyor;  Vezkuruni ez kurkum veşkuruni ve la tekfurun: [1] “Beni zikredin ki ben de sizi zikredeyim bana şükredin (nankörlerden olmayın) küfredenlerden olmayın.” Kul Allah’ı zikredince Allah da onu zikreder.

Kul Allah’ ı nasıl zikreder?

-Allah’a “rabbim” dedikçe Allah da ona “kulum” der. Kul Allah’a “ben seni seviyorum” derse Allah da ona “ben de seni seviyorum” der. Kul rabbini zikrederse mutlaka karşılığını da alır.

 Allah ayeti kerimede: “Sana beni sorarlar, ben yakınım bana dua edenin duasına icabet ederim. Beni davet edenin davetine icabet ederim. Söyle onlar da benim davetime icabet etsinler, bana iman etsinler [2]“ buyurdu. Allah duaya, davete icabet ediyormuş. Eğer biri Allah’ın kendisini sevip sevmediğini anlamak istiyorsa rabbine ”ya rabbi ben seni seviyorum “ dediğinde rabbinden cevap alması gerekir, Allah’ın onun davetine icabet etmesi gerekir ki rabbinin sevgisinden emin olsun.

Yoksa “Allah beni seviyor” ya da “ben Allah’ı seviyorum” demek insanın kendini kandırmasıdır. Mesela rabbimize olan sevgimizi nasıl söylüyoruz? Tek başımıza tefekkür halindeyken evimizin bir köşesinde oturup bütün gönlümüzle Allah’ın huzurunda durmaya çalışıp ”ben beni yaratan rabbimin huzurundayım, ben bu hitabı rabbime yapıyorum, ben seni seviyorum ya rabbi dediğimizde, iyyake na’budu ve iyyake nestain:[3] “Yalnız sana âbd oluyoruz ve yalnız seni istiyoruz” dediğimizde Allah’tan bunun cevabını almamız gerekir. Allah’ın cevabını hitap olarak değil, Allah’ın gönlümüze olan vahyiyle anlamamız gerekir.

 Resulullah (s.a.v) Efendimiz; “Dua ederken, Allah ile muhatap olurken, Allah’tan bir şey isterken veya tövbe edip istiğfar ederken eğer o dua esnasında tüyleriniz diken diken olduysa bilin ki Allah duanızı kabul etmiştir, duanız makbul olmuştur” buyurdu.

Eğer dua ederken hiçbir şey hissetmediysek duaya cevap alamadık demektir. Böyle bir durumda kulun “ben Allah’a, rabbime seni seviyorum diyemedim” diye ağlayıp feryad etmesi gerekir. Söyleyebilirsek cevabını alırız; yani gönlümüz muhabbete gark olur, rabbimizin “ben de seni seviyorum” dediğini tadarız.  

 



[1] Bakara /152


[2] Bakara /186


[3] Fatiha/ 5

Yorumlar
Yorum Yok
Yorum Yaz
Şimdi Gönder
Bize Ulaşın
Hakkımızda
Diyar tv

iletisim@soruvesorunlar.com

0312 336 70 48

Unutmayın;

"Cevabı olmayan hiçbir soru yoktur"

Muhammed Hüseyin (R.A)

Bu proje bir

soruvesorunlar.com 2015